Balaton Sound 2018 – Beszámoló

milyen is volt az idei  Balaton Sound fesztivál? Mint minden évben, most  is fergeteges! Ma már elmondhatjuk, hogy ez Európa egyik legnagyobb szabadtéri elektronikus zenei fesztiválja. Ezt a fesztivált 2007 óta minden évben megrendezik, az első években, pontosabban 2007-2012-ig Heineken Balaton Sound, néven szerepelt, majd a 2013-as év hozott fordulatot a névváltásban, s ekkortól MasterCard […]
milyen is volt az idei  Balaton Sound fesztivál? Mint minden évben, most  is fergeteges! Ma már elmondhatjuk, hogy ez Európa egyik legnagyobb szabadtéri elektronikus zenei fesztiválja. Ezt a fesztivált 2007 óta minden évben megrendezik, az első években, pontosabban 2007-2012-ig Heineken Balaton Sound, néven szerepelt, majd a 2013-as év hozott fordulatot a névváltásban, s ekkortól MasterCard Balaton néven ismerhetjük.
Tehát immár 11 éve minden évben júliusban kerül megrendezésre a Balaton déli partján fekvő Zamárdiban, közvetlen a vízparton. Így volt ez az idén is,július 4-8 között. Már maga a fantasztikusan szép  “magyar tenger” is garancia arra, hogy a fesztiválra látogató közönség jól érezhesse magát, hiszen a koncertek mellett természetesen most is lehetett strandolni, pihenni, napozni, hajókázni, kinek kinek mi vol a kedvenc időtöltése, vagy épp kiheverni az éjszakába nyúló koncertek fáradalmait.
Eredetileg 4 napra tervezték ezt a rendezvényt a szervezők, ám gondoltak egy nagyot, s így már a csütörtöki napra is készültek programokkal s így a  fesztivál, végül 5 napig tartott. Még annyit el kell mondanom, hogy  a 2012-ben rendezett  fesztivál 2013 elején elnyerte a közepes méretű fesztivál kategóriában az igencsak rangosnak mondható  European Festivals Award kitüntetését.

Nem véletlen, hogy az idén is rekorddal zárt a Balaton Sound! Csúcsot döntött a látogatók száma, hiszen az 5 nap alatt 165 ezren voltak kíváncsiak a fesztiválra.Ez még a 2016-os csúcsot is megdöntötte tehát, s nem, is kevés fővel mintegy 8 ezer látogatóval voltak most többen, mint abban az évben.
A hazai nagyszámú látogatók mellett a világ minden tájáról érkeztek vendégek, közel 60 országból, akik most is egy remek hangulatú fesztiválra  és jó koncertekre, bulikra számítottak. s nem is csalódtak!.
Az idén 20 helyszínen lehetett követni a programokat, s körülbelül  200 nemzetközi sztár lépett fel, olyan nagy neveket említenék, mint  a TOP100-as  lista éllovasa, Martin Garrix,  Dimitri Vegas & Like Mike, a The Chainsmokers vagy David Guetta, hogy csak néhány nevet soroljak a lista  első 10 helyezettjéből.
Volt olyan amikor igazán ki is lehetett tenni a megtelt táblát, például szombaton, amikor is a szervezők szerint legalább   40 ezren voltak kíváncsiak a nagyszínpadon David Guetta fellépésére.
Hogy milyen volt a hangulat a fesztivál alatt? Erre egy, a médiát is bejárt érdekes hír ad választ, miszerint a színpad előtti óriási tomboló tömeg, még  egy enyhe földrengést is okozott, erre a tihanyi mérőállomáson figyeltek fel. Igaz nagyon sokan voltak az 5 napos rendezvényen, de szerencsére  sem baleset, vagy más olyan komolyabb dolog nem történt, amely  megzavarta volna a fesztiválozók szórakozását. Még az időjárásra  sem lehetett nagyon panasz, pedig ez az esős nyár sokszor okozott már meglepetést a szabadtéri programok során. Most inkább a nagy szél volt ami kellemetlen lehetett néha.

Ezek után nézzük meg, kicsit részletesebben, hogy kiket is láthattunk a fellépők sorában.
A Nagyszínpadon most is igazi  világsztár dömpinget láthattunk, itt voltak  a legnagyobb EDM sztárok, hip-hop és pop előadók.  Az öt nap alatt fantasztikus koncertet adott  a The Chainsmokers, mint már említettem David Guetta,  valamint Dimitri Vegas & Like Mike, Alesso., DJ Snake aki most először jött  Magyarországra. De szintén ezen a színpadon láthattuk az Axwell v Ingrosso-t,  Big Sean-t, s az igencsak népszerű Rita Ora produkcióját. De itt volt még Martin Garrix , Oliver Heldens, Ty Dolla Sign, Ella Eyre, Timmy Trumpet, Jonas Blue, a W&W és Nervo.
A Jager Aréna kellemes  teraszokkal, bárokkal várta a nagyszámú fesztiválozó vendégeket, hiszen itt is már kora  délutántól egészen hajnalig voltak koncertek majd utána partik. Itt is főként hip-hop sztárok léptek fel, de a hazai kedvenc zenekarok, fellépésére is bulizhattunk a színpad előtt, hisz többek között  itt volt  Eric Prydz, Vini Vici, Carnage, Craig David, Big Shaq és Martin Solveig valamint a magyar előadók legnépszerűbbjei, mint a Halott Pénz, a Wellhello, Majka & Curtis, a Punnany Massif, a Brains és aCloud 9+.

Heineken Stage
De hogy a víz adta lehetőségeket is kihasználják, nagyon népszerű volt az idén a programok helyszíneként a Heineken Stage jellegzetes piramis építménye, ahol most is az underground elektronika rajongóinak, és a techno és tech house stílus kedvelőinek szervezték a fellépőket. Olyan nagy  nevekkel, találkozhattunk mint a Booka Shade, Kölsch, CamelPhat, GusGus, Sven Väth, Julian Jewel, Adriatique, Agoria, Scuba, Stephan Bodzin és Ellen Allien.
’Clubs On The Beach’
Olyan nagyvárosokból mint Berlin, Párizs, Brüsszel, Ibiza és Londonból is jöttek fellépők akiknek  egy új helyszínen, a Clubs On The Beach-en  élvezhettük a nagyszerű előadásukat.  Itt a legnépszerűbb fellépők voltak a belga technokirálynő Charlotte de Witte, a német Butch és Claptone valamint az ibizai klubszcénát képviselő Uner,
Elrow.
Az egyik sajátos helyszínen  látványos show sorozatot láthattunk ahol a  magával ragadó karneváli hangulatról a legjobb elektronikus zenék, is garanciát jelentettek. Ezt már a tavalyi  Sound-on is átélhettük.  De ez most is  elvarázsolta aki láthatta, hisz a helyszín maga is igazán fantasztikus volt, s ráadásul olyan nagy nevek léptek fel, mint az Elrow rezidensei Toni Varga, Bastian Bux, Eddy M, Mario Biani és sztárvendégei, Heidi, Steve Lawler, Richy Ahmed és Patrick Topping.
A másik  Balatonra épült stégen Casa Bacardi Teraszán is a magyar elektronikus zene képviselői léptek  fel olyan külföldi vendégekkel kiegészülve,mint Cassy, Punctual, Gorje Hewek & Izhevski, Curtis Alto a Hospitality, Logistics és Hugh Hardie s a Bladrunnaz.

Ebben az évben immár 6. alkalommal futott ki a vízre a sokak által kedvelt Badacsony katamarán. Most is a naplementéhez igazodva indult rajta a  Veuve Cliquot Boat Party. Mondhatom, hogy óriási élmény volt  a 300 fős katamaránon élvezni a fellépők elődadását.  Hogy kiket láthattunk ezen a különleges helyszínen? Ott volt például  a német techno közvetítője Ellen Allien, hybrid live act-tel jött  a Booka Shade duó, de  az ibizai közönség kedvence Patrick Topping is felejtetetlen koncertet adott. Akiket még a hajón láthattunk, a  CamelPhat duó, az  Agoria és Scuba, valamint a  Bladerunnaz csapata Rene LaVice-t hozta magával  Kanadából.
Ilyen fantasztikus nagy nevek és előadók koncertjei mellett hamar elszaladt ez az öt nap. A délutáni és esti programok mellett természetesen sok más egyébbel is várták a fesztiválozókat. Családok is sokan érkeztek, hiszen a Balaton vonzó helyszín a nyári időszakban, nem maradhattak el természetesen a fürdőzések, a lángos és a sör.
Tehát aki ott volt, azt bizton állíthatom ebben az évben is jól érezhette magát a Balaton Sound-on! Erről a szervezők maximálisan gondoskodtak. Akinek pedg sikerült ezzel a beszámolóval kedvet csinálnom, annak javaslom, hogy jövőre feltétlen látogasson el majd erre a fesztiválra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.