Campus Fesztivál 2018. Debrecen – Beszámoló

Az idei nyár legnagyobb és legkedveltebb rendezvénye kétséget kizáróan Debrecennek a Campus Fesztivál volt. Az elmúlt hétvégén, vagyis július 15 és 22 között tartották meg ismét a Nagyerdőn ebben a gyönyörű környezetben. A fesztivál ideje alatt szintén ilyen páratlan bulihelyszín volt még a Nagyerdei Stadion és a Víztorony. Akik ott voltak, azok bizonyíthatják, hogy a […]

Az idei nyár legnagyobb és legkedveltebb rendezvénye kétséget kizáróan Debrecennek a Campus Fesztivál volt. Az elmúlt hétvégén, vagyis július 15 és 22 között tartották meg ismét a Nagyerdőn ebben a gyönyörű környezetben. A fesztivál ideje alatt szintén ilyen páratlan bulihelyszín volt még a Nagyerdei Stadion és a Víztorony. Akik ott voltak, azok bizonyíthatják, hogy a Campus az idén látványokban is nagyon gazdag volt, mely országos szinten is kiemelkedőnek mondható! Évek óta egyre többen és többen látogatnak el ebbe a hajdúsági nagyvárosba, hogy a számtalan program és koncertek alatt jól érezzék magukat.

Egy kis Campus történelem

A Campus Fesztivált minden év júliusában rendezik meg, így történt ez most az idén is. Első ízben ez a rendezvény Campus Fesztivál néven 2007-ben szerepelt. Már 2002 és 2006 között is volt egy fesztivál Vekeri-tó fesztivál néven. Ám amikor Debrecen 2007-ben elnyerte az EFOTT fesztivál szervezési jogát, ezt is szerették volna a Vekeri-tónál tartani, de ez nem sikerült, s így került át a Vekeri tótól a Nagyerdőbe, s új nevet is kapott: a Campus Fesztivált. Hogy nézzünk egy kis statisztikát is, 2014-ben a rendezvénynek több mint hetvenezer résztvevője volt, de igazi rekord volt az, hogy 2015-ben már nyolcvanötezer, majd 2016-ban kilencvennyolcezren voltak kíváncsiak erre a nagyszabású eseményre..Nem csak magyar előadókkal találkozhatunk a fesztivál ideje alatt, hanem minden évben egyre több, más és más híres külföldi fellépőt is láthatunk a programok listáján. Hogy csak néhány nagy nevet említsek akik már felléptek a Campus színpadján, többek között volt már itt és adott fantasztikus és nagysikerű koncertet a Rasmus, a Madcon, az Apocalyptica, DJ Antoine, Clean Bandit, Jess Glynne, az ír Therapy? és a holland Kensington is.
Nem véletlen tehát az sem, hogy 2017-ben az EFFE ( az Europe for Festivals, Festivals for Europe) a legmagasabb szintű minősítést adta a Campus Fesztiválnak. Egyre többen ismerik meg a nevét és látogatnak el nem csak az országon belülről, hanem külföldről is sokan jönnek, hogy ezt a pár napot Debrecenben eltölthessék s egy jót bulizhassanak.

campus fesztivál

Csütörtökön kezdődött és vasárnap reggel ért véget tehát ez a közel 5 napos rendezvény, amely a magyar könnyűzenei világnak is az egyik legkiemelkedőbb fesztiválja. Sok vendégre számítottak a szervezők, s hogy talán meg tudják majd dönteni az eddigi látogató számokat, s nem is csalódtak, hiszen még a várakozásukat is felülmúló számú fesztiválozó bulizott most Debrecenben. Ez a szám elérte a 108 ezret az idén. Az időjárást tudjuk milyen ezen a nyáron, a sok eső bizony nem nagyon kedvez ezeknek a szabadtéri programoknak. Sokszor gyülekeztek most is sötét felhők a helyszínek felett.

Elmondhatjuk, hogy már nem csak a fiataloknak vonzó ez a rendezvény, hisz régebben kimondottan csak ők látogatták, de most sok volt a más korosztálybeli vendég is,sőt a családdal érkezők is megtalálhatták a nekik való programokat, hiszen ezek voltak bőven a koncerteken kívül is. Mint eddig, most is a zenéé volt azért a főszerep, s már-már rekordszámba megy, hogy több mint 200 hazai koncertet tartottak. Most a pénteki nap volt a csúcspont, hiszen ekkor lépett színpadra a Tankcsapda és a Punnany Massif is akiket iszonyú nagy tömeg nézett végig a színpad előtt. De természetesen még a záró napon is rengetegen voltak, telt házas volt a rendezvény, hiszen sokak nagy kedvence Ákos adott felejthetetlen koncertet és az amerikai R&B-énekes, dalszerző, producer Akon is ekkor lépett színpadra. Róla annyit, akik esetleg nem ismerik a nevét, azoknak elmondom, hogy a slágereivel meghódította már szinte az egész világot, eddig olyan gigasztárokkal készített már közös felvételt, mint Eminem, Snoop Dogg, Gwen Stefani, David Guetta, Flo Rida, Whitney Houston vagy Michael Jackson. Nem véletlen tehát, hogy olyan sokan voltak kíváncsiak rá!

campus fesztivál

Szombaton a a Vad Fruttik dalaira őrjöngött a közönség, főleg mikor a gitárosuk Likó Marci látványosan egyszerűen szétszaggatta a gitárjának húrjait a színpadon, a másik percben meg egy újabb dallal már kifejezetten depresszív hangulatba hozták a közönséget. Az idén a legtöbben az egyik német zenekar, a Scooter műsorára voltak kíváncsiak.

Néhány szó a helyszínről

Mint említettem a Nagyerdő és környéke összesen 19 programhelyszín, 18 közérdekű helyszín, és 30 úgynevezett attrakciós pont, tehát összesen közel 70 helyszínen várták a fesztiválozókat. Azonban nagyon jó megoldásnak bizonyult az, hogy a szervezők az idén egyszerűen áthelyezték a fesztivál főbejáratát s így sokkal könnyebb volt a bejutás a hatalmas tömeg ellenére is, valamint nagyobb teret nyertek azzal is, hogy a Nagyerdei Stadion déli oldalát is megnyitották a látogatók előtt.

Fellépők, akiket láthattunk

Többe között fellépett a Scooter, a R3hab, a Sigma, Ignite, a Tankcsapda, Lovasi András. mint említettem Ákos, Majka & Curtis, Kowalsky meg a Vega, a Margaret Island, a Punnany Massif, Szabó Balázs Bandája, a TheGrenma, a Paddy and the Rats, Ignite ( az USA-ból),a Kelet Brass Band,The Qualitons, Péterfy Bori & Love Band, 30Y, a Lovasi ’18, a Kies, Ørdøg, Dorothy, a Junkies, Ganxsta Zolee és a Kartel, a LED, Amigod, Deniz, Bëlga, Pápai Joci, Sterbinszky, Bricklake,Karmapirin,a Fish!, a Brains,
Lóci Játszik, Sigma (UK), s Magor, Uzipov, AWS, Apey and The Pea, Leander Kills, Pop84, Campus Rock Night.a Bagossy Brothers Company., Anna and the Barbies,a Red Swamp , Stubborn, Dalriada, a Moby Dick, a Zorall,a Ljubljana, Middlemist Red, Zagar, Fatal Error, Depresszió, a Road, az Intim Torna Illegál, a Republic. a Diktátor, HétköznaPI CSAlódások, P.Box, Kalapács, a RATM Tribute by Subscribe, a Kerozin, Vasovski live, Dj. Juhász Laci & Dj. PéGé, Dj. Bárány Attila, s Pixa.

campus fesztivál

Ez viszont korántsem a teljes lista, tehát ebből is látható, hogy mennyi lehetősége volt azoknak akik egy jó koncertre vágytak, vagy épp a kedvenc előadójuk, zenekaruk fellépését szerették volna megnézni. Lehetetlen volt mindenhova eljutni, már csak azért sem, mert a koncertek kora délutántól egészen hajnalig tartottak, tehát aludni is kellett valamikor, hogy másnap újult erővel bírhassuk. Rengeteg kísérő program is volt ezeken kívül, s igazán volt mit enni és inni aki épp erre is szánt időt és pénzt, s még az árak sem voltak nagyon elszabadulva.Az embereket nézve, csupa vidám arcot láttam, s csak elismerően szóltak a rendezésről is. Aki ott volt az biztos úgy ment haza, hogy nagyszerűen érezte magát,s máskor is el fog menni. Ajánlom tehát én is minenkinek, hogy jövőre találkozzunk Debrecenben a Campuson!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.