Made In Pécs Fesztivál – Beszámoló

Január első hétvégéjén újra megrendezték a Made in Pécs Fesztivált, a pécsi zenekarok fesztiválját. A találkozol célja, hogy műfajtól függetlenül, professzionális körülmények között bemutatkozási lehetőséget biztosítson Pécs összes zenekarának. Tehát ez a fesztivál egy olyan hely, ahol tapasztalattól függetlenül bárki a színpadra léphet azzal a céllal, hogy ő is ismertté válhasson a pécsiek körében és […]

Január első hétvégéjén újra megrendezték a Made in Pécs Fesztivált, a pécsi zenekarok fesztiválját. A találkozol célja, hogy műfajtól függetlenül, professzionális körülmények között bemutatkozási lehetőséget biztosítson Pécs összes zenekarának. Tehát ez a fesztivál egy olyan hely, ahol tapasztalattól függetlenül bárki a színpadra léphet azzal a céllal, hogy ő is ismertté válhasson a pécsiek körében és talán az ott lakók az új menő bandaként említhessék őket. Szerintem kimondottan jó fesztiválnak bizonyult már ebből a szempontból is, hogy esélyt adott arra, hogy a még szárnypróbálgató zenészek, bizonyíthassanak a közönségnek, viszont mi történt ott? Az már csak történelem! Tarts velem és légy részese a Made In Pécs fesztiválnak.

A kezdőknek teret adni

Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, amit néhány beszámolóban már megtettem, igen is jó lehetőség az ilyen úgynevezett szabad színpad effektus, amikor is a jelentkezések útján bárki felléphet a közönség előtt. Hiszen nem tudhatjuk azt, hogy melyik zenekar van olyan szinten, hogy talán néhány év múlva egy ország dúdolja a dalaikat. S lehet erre mindenki rávágja, “na persze”, pedig számtalan olyan zenekar dalait dúdoljuk, énekeljük, ordítjuk ahogy meghalljuk, akik csupán egyszer voltak jó helyen és egyből sikert arattak.

Made In Pécs fesztivál
Forrás: NOWmagazin

Én ezért is hangsúlyozom azt, hogy akár a nagy fesztiváloknál is lehetne egy kis színpad ahol szabadon felsétálhat bárki, vagy az előre jelentkezők felmehetnek és előadhatnak 1-2 dalt ezzel is egyfajta rögtönzött tehetségkutatóvá avanzsálhatna és valljuk be őszintén, ha a fesztiválodhoz köthető lesz valakinek a sikere, akkor az a rendezvénynek is egyfajta örökös reklámja lesz, mert róla fognak beszélni mindig, ha a zenekar szóba kerül. Viszont a témához visszatérve ezen a fesztiválon is jobbnál jobb zenekarok léptek fel, akik közöttük járva elmondták, hogy közös dalokat is terveznek együtt, tehát mondhatnám örök barátságok, munkatársi kapcsolatok is alakultak ki egymással. Na és én csak drukkolni tudok azért, hogy néhány év múlva ezeknek a pécsi zenekaroknak a dalaikat zengje a rádió és mondhatni a panel tömbök között is ilyen zene bömböljön kifele az ablakokon.

Fesztivál nyitány

Ahogy azt már a pécsiek megszokhatták, s ahogy az elmúlt évben is, a nyitány szerepét, amely igenis jelentősen megadja a hangulatot a bulizóknak idén is a Pécshez köthető Punnany Massif zenekar vállalta magára, mégpedig egy Akusztik című műsorral amelyet a várakozásommal pontosan ellentétesen a közönség hatalmas ovációval fogadott.

Made In Pécs fesztivál
Forrás: Élményem.hu

Rengeteg tehetség

Január hatodikán bele is csaptak a fiatalok a húrok közé. Rendkívül hatalmas számmal voltak jelen a zenekarok s léphettek színpadra, hiszen a fesztivál fő napján 118 produkció volt jelen. Persze jogosan jön a kérdés, hogy mindezt hogyan lehetett megvalósítani? Természetesen annyi hátránya volt így a közönségnek, hogy nem egy volt a helyszín, hiszen Pécs több részén is várta a kíváncsiakat. Tehát elmondható az, hogy pontosan hat helyszínen voltak láthatóak a különböző produkciók és egy előadás olyan 20 perces koncertre épülhetett fel.

S a szervezők is kiemelték azt, hogy ennyi helyi zenekar, még egy környékbeli rendezvényen soha nem lépett eddig fel, viszont azt is megjegyezték, hogy évekre tekinthetnek vissza a Made In Pécs fesztivál történelmében, de náluk sem léptek fel még ennyien soha. Tehát elmondható az, hogy szerencsére van ilyen fesztiválra igény és igen is vannak tehetséges alanyok, csak teret kell adni nekik és motiválni őket, hogy küzdjenek az álmaikért. Egy napi program is igencsak húzósnak mondható. Már a délelőtti óráktól egészen a késő esti órákig lehetett érkezni és szórakozni. Tehát ez alapján elmondható, hogy az első koncertek délelőtt 10 órakor kezdődtek, az utolsók pedig 23:50-kor.

Made In Pécs fesztivál
Forrás: Élményem.hu

Kezdetek

A fesztivált ismert pécsi produkciók nyitották 10 órakor. Ebben az idősávban lépett fel Vince Aliz – Liza, Takáts Eszter, Rudán Joe, Sárközy Zoltán (30Y) és a Mongooz and the Magnet egy akusztikus műsorral. Viszont nem csak magyar, ismertebb zenekarok is színesítették a programokat. Ugyanis idén eljött a Made in Pécs fesztivál színpadára, egészen Liverpoolból repült hozzánk 4 zenekar. A liverpooli előadók és zenekarok olyan időbeosztásban léptek fel, hogy mind a 4 produkciót meg tudta hallgatni az ínyencségekre nyitott közönség. S valljuk be őszintén ez különösen jó szerintem, hogy ilyen ismertebb zenekarok is láthatóvá váltak, hiszen ez igazolja azt, hogy az ifjak hírnevét a nagyok már vihetik magukkal ezzel is az újoncoknak akár újabb lehetőségeket adva.

Éjszakák

Mint tudjuk az éjszakai programokba inkább az elektronikus zenék szoktak hódítani. Persze több zenekar is szokott koncertet adni, de saját megfigyelésem alapján én mindig azt szoktam tapasztalni, hogy ha éjszaka elektronikus zenei szórakoztató hely és koncert között választhatnak a tinik, akkor inkább az elektronikus zene felé húz a szívük. Így itt is az éjszakát erre építették fel. A város 6 klubjában kezdődtek elektronikus zenei partik, melyek többsége reggel ért véget. A pécsi dj-k mellett itt is felbukkant a külföldi zenei vonal, hiszen 2 dj került meghívásra szintén Liverpoolból, hogy színesítsék a fesztivál éjszakai programját.

Láthatok minden koncertet?

Akármennyire is fura a válasz, de volt rá esély. Hiszen a koncertek ahogy említettem 20 percesek voltak és egy koncert vége után 20 perces átállás következett, tehát a 20 perc elég volt arra, hogy átérjen aki szeretett volna a másik fesztivál helyszínre és akár ott is meghallgassa a neki csengő bandát. Tehát akinek esetlegesen utaznia kellett a helyszínek között, mert a kedvencei nem egy helyen voltak láthatóak, azoknak is kedveztek a szervezők,így nem csalódtak a lebonyolításban.

Made In Pécs
Forrás: Youtube

Legvidámabb fesztivál

Számomra ezt a címet igencsak kiérdemelte a fesztivál. Mindenfajta stílust hallhatott a kíváncsi szórakozni vágyó közönség, tehát igenis aki elment bármelyik helyszínre elmondhatta az, hogy mosolygósan távozott a végén. Tehát nem kell tagadni, a dobhártyaszakadástól, a lazulásig mindenre lehetett számítani és keményen kielégítették ezt a vágyát mindenkinek. Felfedezések, örömök és hangos kacajok, ez jellemezte 2018-ban a Made In Pécs fesztivál hangulatát.

made in pécs
Forrás: Youtube

Miért is válaszd?

Sokan álmodtak már arról, hogy olyan barátságokat kössenek, amelyek megmaradnak, tevékenyek és alkotni mernek az álmodozás mellett és ezzel a sikerek felé haladni majd.Több manapság létező zenekar frontembere is elmondta, sikerük titka annyiból áll, hogy amikor kezdték nem hallgattak másra, csak csinálták azt, amit szerettek volna mindig is, ez pedig az, hogy szórakoztassanak a zenével, és az ismertség meg úgy is az idővel fog majd csak elérkezni. Tehát ha szeretnél olyan bandákat megismerni, akik ténylegesen akár a te kezeid között is felcseperedhetnek és csak egy kis pécsiből akár csak európai hírű szintre fognak felnőni akkor itt a helyed legközelebb.

Remélem kedvet kaptál a Made in Pécs fesztivál szórakozni vágyó csapához való társulásra, hiszen 2019. január 4-5-n ismételten megrendezésre kerül. Ha szeretnél részese lenne ne hagyd ki, hiszen elhiheted nekem, ha eljössz garantált lesz a szórakozás és az elégedettség.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.