Országos Farsangi Fánkfesztivál

Még szinte csak most kezdődött el az újesztendő, s máris indulnak a fesztiválok. A február persze természetes, hogy a farsang ideje, s ezzel kapcsolatban rengeteg program és helyszín várja a kikapcsolódni vágyó embereket. Ha a farsangról beszélünk, akkor mindenki az álarcokra, jelmezekre, a bálokra, iskolai rendezvényekre és a finom falatokra gondol, amiket egy farsangi mulatság […]

Még szinte csak most kezdődött el az újesztendő, s máris indulnak a fesztiválok. A február persze természetes, hogy a farsang ideje, s ezzel kapcsolatban rengeteg program és helyszín várja a kikapcsolódni vágyó embereket. Ha a farsangról beszélünk, akkor mindenki az álarcokra, jelmezekre, a bálokra, iskolai rendezvényekre és a finom falatokra gondol, amiket egy farsangi mulatság közben megkóstolhatunk. Ám azt elmondhatjuk, egyik ilyen legkedveltebb és nevezetes farsangi süteményünk a fánk. Talán nincs is, aki ezt ne szeretné. Persze év közben is lehet ma már készen is kapni sok helyen különböző fánkokat, ám az igazi szezonja ilyenkor farsang idején van.

S persze a házilag készített süteményeket nehéz felülmúlni. Sok fajtája létezik, vidékenként is változó lehet. Elsősorban ilyenkor farsang idején az édes fánkok, ezek közül is a hagyományos szalagos fánkok a kapósak. De vannak újabban már csokimázzal díszített, cukormázzal bevont, színes cukorkákkal megszórt változatok is. Vagy épp töltött fánkokat is készítenek. De ne csak édes változatuk ismert, hanem többféle sós fánkot is ismerünk. Lehetnek például a burgonyás, vagy a sajtos változatok.

De térjünk is vissza a fesztiválra. Az idei évben tehát az Országos Farsangi Fánkfesztivált, amely 10. volt a sorban 2018. február 9 – 10. között rendezték Nagykanizsán. Sokan várták már ezt a rendezvényt, hiszen mint tudjuk az év elején rendezett bálok egyik elengedhetetlen és legfinomabb velejárója a farsangi-fánk.

Országos Farsangi Fánkfesztivál

Honnan jött a fánkfesztivál ötlete?

Elsősorban az volt a célja már az első alakalommal megrendezett fánkfesztiválnak is, hogy népszerűsítse ezt a finom süteményt és a farsangi hagyományokat felelevenítsék, ám ezen kívül fánk versenyre is sor kerül ilyenkor Nagykanizsán. Természetesen a kelt tésztából készült csemegék mellett itt megtalálhatóak az olyan különlegességek is, mint a csöröge, krémes, rózsa- és egyéb fánkok.

Így tehát ezeknek a fánkcsodáknak a gazdag íz és formavilágának megismerésére és felfedezésére, megkóstolására az egyik legjobb lehetőség ezen a fesztiválon részt venni. Nem csoda tehát, hogy a rendezvényt évről évre egyre többen látogatják, és hatalmas érdeklődés kíséri, hiszen akár versenyzőként, akár látogatóként vett részt valaki ezen a fergeteges hangulatú eseményen biztosan nagyon jól érezte magát, ezt a sok remek kísérő program is csak erősítette.

Tehát most ezzel a háromnapos rendezvénnyel ünnepelte a 10. születésnapját a nagykanizsai fánkfesztivál. Az idei évben a gasztronómiai különlegességek és az ízletes fánkok mellett igencsak fontos szerep jutott a kulturális programoknak is.

Országos Farsangi Fánkfesztivál

A programokról

Már az első nap is remekül kezdődött, hisz február 9-én, pénteken délután került sor a Thúry György Múzeum farsangi kiállításának a megnyitójára ahol népi és polgári hagyományokat bemutató, farsangi kiállítás volt látható.

A fesztivál második napja is már egy nagyon érdekes programmal kezdődött, amelyre igen csak sokan voltak kíváncsiak. Igazi karneváli hangulatot idéző felvonulás nyitotta a napot, de természetesen a főszerepben a különböző ízesítésű és formájú fánkok voltak mégis. Sokan neveztek be a sütemények versenyére is, s kiemelném, hogy közülük többen is a bevételüket jótékonysági célra ajánlották fel. ami nagyon szép gesztus volt. A nagykanizsai kórház gyerekosztályának és még egy helyi óvodának jut bele, melyből fejlesztő játékokat, plüss állatokat vásárolhatnak majd.

A rendezvény szervezőinek a fő célja az volt az idén, hogy ezen a 10. fánkfesztiválon, méltó módon tudják megköszönni és elismerni a fánkokat készítő csapatoknak azt, hogy ilyen sok energiával készültek fel a fesztiválon való szerepléshez. Így most a verseny után volt egy díjkiosztó is, és érdekes momentuma volt az idei rendezvénynek, hogy részese volt minden résztvevő csapat a Guiness Rekord-kísérletnek.

Azt bizton állíthatom, hogy a régi hagyományoknak, a fánkok gazdag ízvilágának a megismeréséhez a legjobb alkalom volt ez az esemény. Ismeretes, hogy Nagykanizsán és egyes környékbeli településeken megmaradtak, sőt még manapság is ismeretesek olyan igazi, régi hagyományok, mint például a maszkázás vagy maskarázás, vagy néhány szőlőtermő faluban az asszonyfarsang, és természetesen idetartozik a fánksütés “tudománya” is.

Egyébként, hogy a programokról is ejtek néhány szót, láthattunk tehát jelmezes felvonulást, de fellépett több fúvószenekar, és népzenét bemutató zenekarok is. Nagyon sokan várták szombat este tehát az első napon Szekeres Adrienn fellépését, akinek igencsak nagy sikere volt. Majd a koncert után került sor a nagyon látványos és színpompás tűzijátékra.

Országos Farsangi Fánkfesztivál

Még mindig a szombati napnál maradva, az ünnepélyes megnyitót ekkor rendezték a kora délutáni órában. Az ünnepi köszöntők után elkezdődhetett az igazi “munka”. A gasztrovesenyre gondolok itt, amit most is igen komoly szakmai zsűri felügyelt. De ezen kívül még igencsak nívós kulturális programok, és sokak kedvence tombolasorsolás is várta a résztvevőket. Fellépett a Pécsi és a Nagykanizsai fúvószenekar, közös zenéléssel. Nagy siker kísérte a pécsi mazsorett együttes fellépését is.

Délután a Népek zenéje. Népek tánca címmel láthattunk fergeteges produkciókat több tánccsoport előadásában. Majd a Tüttő János nótakör következett. A gyerekeket a Fortissimo Együttes gyermekműsora szórakoztatta. Kora délután Kovács Viola latin dallamokkal csalogatta a nézőket a színpad elé. Aztán került sor a már fentebb említett tombolasorsolásra is. A szombati nap egyik legjobban várt eseménye mégis a gasztronómia verseny díjátadó gálája volt. Itt került sor Kollonay Zoltán zongoraművész Fánk szimfónia című művének ősbemutatójára.

De sorolhatnám még a számtalan érdekes és látványos programok sorát, ám a kulturális programok mellett más is idecsábította a megjelent szépszámú fesztiválozókat, például a büfék, ahol mindenki kedvére és ízlésének megfelelően válogathatott a sok sok ínycsiklandozó étel és ital között. Itt nem csak vásárlásra, de a finomabbnál finomabb fánkok kóstolgatására is volt lehetőség. A családok számára is ideális kirándulási pont lehetett ezen a hétvégén Nagykanizsa, hiszen minden korosztály válogathatott a neki tetsző programok között, s a kisgyermekekkel kilátogatók sem unatkozhattak. A gyerekeket a Gyereksziget várta, ahol lehetett póni lovagolni, volt arcfestés, különböző kézműves foglalkozások és játszóház.

Országos Farsangi Fánkfesztivál – 2013. Nagykanizsa

A felnőttek számára is kísérő programként például egészség és szépségpont állt rendelkezésre, és kiváló magyar termékek vására. Az egészséges ételek kedvelői is örömmel fogadták a sokfajta bioétel és bioital kínálatot a fesztivál ideje alatt. De érdekes színfolt volt a vásári forgatagban a kézműves sörök, borok és pálinkák óriási kínálata. Ezekből is lehetett kóstolgatni, de természetesen vásárlásra is volt lehetőség.

Aztán eljött a vasárnap, a fánkfesztivál utolsó napja. Ez is tartogatott még meglepetést, hisz a Kanizsa Plázában érdekes programnak ígérkezett a Hungarikum kiállítás megtekintése is.

Személyes megjegyzésem, hogy én igazi fánkimádó vagyok, tehát számomra szinte most ez az esemény volt maga a “kánaán”. De akik ott voltak, ahogy láttam és hallottam, nagyon jól érezték magukat. Köszönet a szervezőknek, hogy ilyen színvonalasra sikerült a 10. jubileumi fánkfesztivál is. Jövőre tudom ajánlani azoknak, akik most nem voltak ott, hogy mindenképp látogassanak majd el, hisz a téli hideg idején igazi felüdülés és kikapcsolódás ez az esemény!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.