VOLT fesztivál 2018. – Beszámoló

Idén is megrendezték a magyarok és a külföldiek egyik kedvenc fesztiválját a Volt fesztivált. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy hazánk egyik legnívósabb, legszínvonalasabb zenei fesztiváljáról beszélünk. A Volt az elmúlt évek alatt jócskán beleírta magát a fesztiválok történelmébe, hiszen tény, hogy mára már, szinte a Föld minden tájáról érkeznek szórakozni vágyók hozzánk. Idén 5 […]
Idén is megrendezték a magyarok és a külföldiek egyik kedvenc fesztiválját a Volt fesztivált. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy hazánk egyik legnívósabb, legszínvonalasabb zenei fesztiváljáról beszélünk. A Volt az elmúlt évek alatt jócskán beleírta magát a fesztiválok történelmébe, hiszen tény, hogy mára már, szinte a Föld minden tájáról érkeznek szórakozni vágyók hozzánk. Idén 5 színpaddal, 15 világsztárnak számító külföldivel, 125 magyar fellépővel és számtalan dj-vel valamint természetesen “millió” kiegészítő programmal is várták a szervezők a 100.000 feletti ide látogató tömeget. S a közönség  hangulata mindvégig a tetőpontot súrolta, tehát elmondhatjuk, hogy a szervezők kemény munkája beérett. Viszont, ha szeretnéd ismét feleleveníteni az elmúlt napokat, vagy szeretnéd átélni, mert idén esetleg kihagytad, akkor tarts velem és idézzük fel a VOLT  eseményeit és hangulatát.

Utazás

Ha Sopron, akkor Volt fesztivál. Minden év júniusában a fesztivál fényében úszik a város és szinte minden utcasarkon a fesztivál a téma. A belvárostól a külvárosig mindenhol csak VOLT-feliratos plakátok díszelegnek, illetve külön érdekes volt látni, hogy még a Tűztorony is magenta színű sálat választott nyári kiegészítőnek, azért, hogy már messziről is irányítsa a tömeget, hogy a szórakozás fellegvára felé közelednek. Az utcákon is hangulatos, szivárvány árnyalatos buszok cirkáltak. Ezek a buszoknak köszönhették a fesztiválozók, hogy a számtalan hotelekhez, diákszállókhoz szállították őket. Már ezek az apróságok is megalapozták a hangulatot azelőtt, hogy a fesztivál helyszínére érkeztünk volna.

Újdonság

Idén a fesztivál területén mondhatnám megújult fizetési móddal  találkozhattunk. Új vásárlás, amely rendkívül praktikus szerintem és garantáltan el kellene ennek terjednie szerte az országban és a világon, akár kisebb koncertek alkalmával is. Akik bérlettel rendelkeztek, azok a karszalagjukon lévő minikártyával tudtak fizetni minden egyes pultnál. Természetesen ezt a mini kártyát fel kellett tölteni tetszőleges összegekkel a kijelölt pontokon. Ha maradt volna rajta összeg a fesztivál végére a távozáskor természetesen visszaadták, tehát nem volt bebukott forintja senkinek. A napijegyesek pedig ugyanúgy, mint régebben, most is mindenhol használhattak bankkártyát. Tehát garantáltan állíthatom  azt, hogy ez a kettős fizetési módszer jó megoldás az ilyen nagyszabású rendezvényeken is.

Sok remek program, választási lehetőségek tárháza

A tömegben belefutottam több olyan emberbe, aki először érkezett még  a Volt fesztiválra. Mindannyian kiemelték, hogy szinte hihetetlen az érzés, hogy itt lehetnek. Fantasztikus a hangulat és az étel,-ital kínálat is igazán bőségesnek mondható, szinte már nehézzé is teszi a választást. Mindent lehet itt találni, szó szerint. A hatalmasra nőtt hamburgertől, az óriás palacsintán át, a ritkaságnak számító koktélokig ténylegesen minden finomság megtalálható volt. S minden helyen,  mindenből hatalmas adagok kacsintgattak az arra tévedőkre. Persze az árakra visszakanyarodva meg kell jegyeznem, hogy eléggé borsosakra sikerültek, de hát ez a fesztiválok velejárója, így elmondható az is, hogy többnyire átlagosnak mondhatóak az ilyen rendezvényekhez viszonyítva.

Koncertek

Már előző években is megjegyeztem, hogy eléggé széles és színes kínálattal várta eddig is a szórakozni vágyókat a VOLT , viszont talán idén ez még inkább igaz volt. Persze mindenhova eljutni képtelenség, hiszen egy nap legalább 40 együttes és szóló előadó lépett fel a fesztivál színpadain. Éppen ezért le kell szögeznem, szerény tudósításom korántsem teljes körű. Persze szívesen megtenném nektek, hogy minden fellépőről  írnék, de próbáltam a legérdekeltebbnek számító bandákat elhozni nektek.
Csütörtökön nem túlzok, ha elmondom, hogy szinte mindannyian a méltán híres Iron Maident vártuk. Nagyon jó érzést adott már csupán nekem is az, hogy bármerre is néztem a logójukat lehetett látni pólókon, zászlókon. A színpadra lépésükkor pedig az a őrületesen hatalmas ováció, amely hallható volt lenyűgöző. Valahogy nehéz ezt átadni szavakkal, ezt ténylegesen aki ott volt érezhette már a kezdetkor is, hogy “felrobbant” a helyszín. A koncert bár csúszással kezdődött, mivel a zenekar tagjai  a  VB meccset nézték, mint kiderült. Persze amikor átadták ezt az infót, hatalmas kacaj hallatszott mindenfelől. Aztán kezdetét vette a show, ami a szabadság és háború tematikája szerint rendezett dalok két órás sorát egyesítette, melyek mindegyikét a közönség egy emberként visszhangozta. A mérhetetlenül kidolgozott színpadkép kivetített videó részletekkel, feltörő tűzoszlopokkal, komplett, megépített díszletekkel és gigantikus „repkedő” objektumokkal. Ha ez lett volna a fesztivál csúcspontja akkor elmondhatnám ez a mostani rendezvény a lehető legjobban záródott, viszont ez még csak a kezdeti része volt.

Péntek

A pénteki napon szinte mindenki a Hollywood Undead tagjait várta. Nem is hittem volna, hogy ennek a bandának ekkora a magyar rajongótábora, amennyivel ott pár szót képes voltam váltani. Ez a hatalmas tömeg ugyanis  végigtombolta az összes számukat és végig ordibáltak  minden egyes sort. Az előadók kijelentették, hogy szeretik a kis hazánkat, persze ez lehet csak duma, de annyi igaz, idén már második alkalommal látogattak el hozzánk. Hatalmas könnyedség volt jelen végig a koncertjük ideje alatt. Sőt felhívtak egy basszusgitárost a közönség soraiból, akit akkora megtiszteltetés ért, hogy egy szám erejéig kísérheti őket. Igazán ütős koncertet nyomtak le.

Utolsó nap

Az utolsó este koncertjére nem más kapott helyet, mint a 1999-ben megalakult heavy metal zenekar az Avenged Sevenfold. Rengetegen gyűltek össze a színpad előtt. hidegrázós énekhang, zúzós dobpergetések, lenyűgöző gitárszólók, teljes  összhang. Ezekkel lehetne végig jellemezni a koncertet. A végére többen már a telefonjukkal világítottak, hogy ezzel is egyfajta virtuális gyertyát gyújthassanak. Nagyon szép és emlékezetes pillanat volt ennek az összhangja. Ha tehetnénk,szerintem több fesztiválozó társunkkal visszamennénk ismét átélni.

Programok

A programok sokaságát is meg kell említeni, hiszen ténylegesen ezek is jelentősen hangulatteremtően hatottak. Rengeteg szervezet is kitelepült. Ilyen például a Medical Mental Alapítvány, melynek tagjai élő bábus társasjátékra invitálnak, vagy „A Hallás Társasága” Alapítvány, melynek sátrában ingyenes hallásvizsgálaton vehettek részt a fesztiválozók. De elfoglalhatta magát valaki például  reflexvizsgáló teszttel is. Az irodalom iránt érdeklődők Irodalmi Sátorba is ellátogathattak, ahol felolvasásokat, könyvbemutatókat és slam-előadásokat láthattak. Viszont volt számtalan gyerekprogram is, például játszóház. Tehát az ifjabbak is eltölthették az időt a koncertekre várva, így nem unatkoztak ők sem. Biztos vagyok abban, hogy jó barátságok, kapcsolatok kötődtek ezen a néhány napon, és reméljük jövőre ismét sok ismerős arc fog felbukkanni a helyszínen.

Búcsúzás

Az utolsó nap végére persze mindenki fáradtan, ám mosolyogva hagyta el a kapukat. Mindannyian azt mormogták, hogy most kelleni fog egy kis pihenés. Ez a fesztivál igenis egy kemény program. Jövőre mindenképp gyere el te is, hiszen ezt az életérzést, amit itt Sopron, és az ide látogatók adnak, nem lehet pótolni. Meg kell tapasztalni, hiszen ha egyszer ellátogatsz ide, mindig is vissza fogsz vágyni. Itt önmagad lehetsz! 2019-ben is várnak a rendezők, hogy csatlakozz te is a VOLT- látogatóihoz.  Ez volt a 2018-as fesztivál! Megérte itt lenni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.